Het schoonmaken en onderhouden van veiligheidsschoenen

Om de levensduur van je veiligheidsschoenen te verbeteren, is het belangrijk om ze goed schoon te maken. Veiligheidsschoenen bestaan uit verschillende materialen die op verschillende manieren moeten worden schoongemaakt. Het schoonmaken is bij gebruik in zware weersomstandigheden ook niet altijd even makkelijk. Daarom geven wij je in dit blog tips om jouw veiligheidsschoenen zo goed mogelijk schoon te maken en te onderhouden, om de duurzaamheid en kwaliteit van jouw werkschoenen te garanderen.

De beste manier om werkschoenen te onderhouden

Leren veiligheidsschoenen onderhouden

Gladleren werkschoenen kunnen het best worden onderhouden met ledervet. Dit onderhoudsmiddel zorgt ervoor dat het leer wordt gevoed. Daarnaast zorgt ledervet ook voor waterafstotendheid, waardoor het niet nodig is om ook een waterproofspray te gebruiken.

Hoe vaak moeten leren veiligheidsschoenen worden ingevet? Je kan op een zeer eenvoudige manier testen of het nodig is om je leren veiligheidsschoenen in te vetten. Dit doe je door een klein beetje water over je schoenen heen te gieten. Als het water er niet meer goed afloopt betekent dit dat het nodig is om je schoenen weer in te vetten. Daarnaast is het ook nodig om je veiligheidsschoenen in te vetten als het leer dof wordt.

Wanneer je jouw schoenen gaat invetten heb je naast ledervet de volgende artikelen nodig:

  • Insmeerborstel
  • Uitpoetsborstel
  • Wellicht een poetsdoekje

Hoe leren veiligheidsschoenen in te vetten?

Voordat je je schoenen gaat invetten, moeten deze natuurlijk wel schoon zijn. Borstel daarom eerst al het grove vuil van de werkschoenen af. Nadat je dit hebt gedaan, kan het overige vuil worden verwijderd met een vochtige spons. Op het moment dat de schoenen droog zijn, kun je de werkschoenen gaan invetten met behulp van een insmeerborstel. Dip de ronde kop in het ledervet en smeer de werkschoen hiermee in. Wanneer je het vet even hebt laten intrekken, poets je de schoen daarna op met een uitpoetsborstel. Zo weet je zeker dat het vet goed wordt verspreid over de schoen. Als laatste stap zou je de werkschoenen ook nog kunnen polijsten met een poetsdoek, maar de voorgaande stappen zijn voldoende om de kwaliteit van je schoenen te waarborgen.

Nubuck en suéde veiligheidsschoenen onderhouden

Vet en in dit geval ledervet, is niet geschikt voor werkschoenen bestaande uit nubuck of suéde. Door het gebruik van ledervet op deze materialen zou de veelzijdige uitstraling verdwijnen. Daarom is er voor het onderhoud van nubuck en suède veiligheidsschoenen een ander middel, namelijk ledergel. Na toepassing van de voedende ledergel op de veiligheidsschoen, blijft de uitstraling van het materiaal hetzelfde. Door je werkschoenen in te smeren met ledergel, zorg je ervoor dat werkschoenen van suéde en nubuck niet uitdrogen en hierdoor de kenmerken eigenschappen behoudt.

Hoe ledergel te gebruiken op nubuck of suéde veiligheidsschoenen?

Voordat je de veiligheidsschoenen behandelt met de ledergel, moet uiteraard eerst het vuil er vanaf worden geborsteld. Hierna kan er een waterproofspray worden gebruikt, voordat de ledergel deppend in kleine hoeveelheden wordt aangebracht. Vervolgens laat je de gel een tijdje intrekken en kunnen de werkschoenen nog worden na behandeld met een speciale nubuck- en suéde borstel, om zo de ruwe uitstraling van het materiaal terug te brengen.

4 tips voor het behoud van veiligheidsschoenen

  1. Bewaar en laat de veiligheidsschoenen goed drogen op een beschutte en ventilerende plek.
  2. Zet de werkschoenen nooit bij een verwarming of andere warmtebron wanneer je de schoenen laat drogen, anders droogt het leer uit en gaat het krimpen.
  3. Draag goede sokken, het liefst katoen of wol.
  4. Verricht het onderhoud ongeveer 1 keer per maand, na elke onderhoudsbeurt zal vuil ook makkelijker te verwijderen zijn.

Wanneer je je werkschoenen regelmatig schoonmaakt en onderhoudt zal dit de levensduur van jouw werkschoenen verlengen. Zorg dus goed voor je schoenen om onnodige kosten te vermijden. Ontdek nu wat het assortiment van Gerba voor jou kan betekenen om je werkschoenen zo goed mogelijk te kunnen onderhouden. Voor vragen of meer informatie is onze klantenservice ook altijd beschikbaar via 0570 – 510 153 of info@gerba.nl.

LEES OOK

Volg ons op LinkedIn

Winkelwagen
Scroll naar boven