Het kiezen van de juiste veiligheidsschoen

Naast het feit dat een schoen comfortabel moet zijn en je deze graag moet willen dragen, is het natuurlijk ook van belang dat je de juiste schoenen draagt die goed bij je voeten passen. Denk bij dit criterium onder andere aan maat, pasvorm en materiaal van de schoenen. Maar, als het gaat om veiligheidsschoenen zijn er nog uitgebreidere criteria waar je schoeisel aan moet, of kan voldoen om in specifieke omstandigheden en situaties het uiterste op het gebied van veiligheid uit je veiligheidsschoenen te halen. Deze zogenaamde veiligheidsnormen bestaan in verschillende varianten, gebaseerd op de benodigde veiligheid in bepaalde situaties. In dit blog leggen we je alles uit over de verschillende veiligheidsnormen, de bijkomende speciale specificaties en hoe je de juiste keuze maakt tijdens het kopen van veiligheidsschoenen.

Hoe kies je de beste werkschoenen?

Veiligheidsnormen

Alle veiligheidsnormen worden aangegeven met de letter ‘S’. Deze wordt gebruikt als afkorting van het woord “safety” en impliceert dat deze schoenen voldoen aan de minimale norm van veiligheidsschoenen. De minimale veiligheidsnorm is SB, deze norm houdt in dat de werkschoen een veiligheidsneus heeft, die bestand is tegen een belasting met een energie kleiner, of gelijk aan, 200 joule.

Welke veiligheidsnormen zijn er?

Onderstaand is een overzicht te zien van de verschillende beschikbare veiligheidsnormen, gebaseerd op de EN-ISO 20435 norm.

SB                   Veiligheidsneus van staal of composiet
S1                     Als SB + antistatisch en schokabsorberend
S1P                  S1P + onpenetreerbare tussenzool.
S2                    Als S1 + verhoogde waterafstotendheid/resistentie
S3                    Als S1P & S2 + antislipprofiel
S4                    Als S1, maar dan gemaakt van kunststof en helemaal waterdicht
S5                    Als S3 en S4

Welke veiligheidsnorm wordt veel gebruikt?

De ervaring leert dat de meest voorkomende veiligheidsnorm S3 is. De S3 is namelijk veelzijdig in te zetten en dekt de veiligheidseisen die het vaakst voorkomen. Op veel plekken, zoals bouwterreinen en magazijnen, staat aangegeven dat het gebruik van S3 de minimale norm is, maar dit blijkt niet altijd nodig te zijn. Wanneer je niet onder natte omstandigheden werkt is de S1P normering namelijk ook ruimvoldoende. Door de S1P als optie mee te nemen tijdens je aankoopproces geef je jezelf een veel ruimere keuzemogelijkheid voor je safety shoes.

Andere schoenspecificaties naast S-norm

Los van bovengenoemde veiligheidsnormen zijn er nog andere speciale specificaties die een paar schoenen kan hebben, waaronder:

DGUV 112 191 Orthopedische aanpassingen mogelijk zonder de antistatische waarde te beïnvloeden
ESD – Electro Static Discharge. Antistatisch conform de norm EN-ISO 61340-4-3 of 5-1
ATEX – Statische ontlading tegen explosiegevaar
CI – Thermische isolatie tegen kou
HI – Thermische isolatie tegen hitte
HRO – Hittebestendige zool tot 300°C
I – Electric Insulation Footwear
Metaalvrij – Geheel metaalvrij uitgevoerde schoen
SRA – Slipweerstand getest in natte omgeving op een keramische tegelvloer met water
SRB – Slipweerstand getest op een stalen vloer met glycerol
SRC – Schoeisel dat zowel aan de SRA, als de SRB norm voldoet
Totalcontrol® – Zeer hoge antislipwaarde en zuur- en oliebestendig
WPA – Nagenoeg waterdichte schoen (Water Penetration Absorption)

Welke veiligheidsschoen kiezen?

Het belangrijk dat je de juiste schoenen draagt als het gaat om maat, pasvorm en materiaal. Maar ook is het essentieel dat je de juiste keuze maakt op basis van de bestaande gevaren aanwezig tijdens werk. Daarom is een combinatie van de juiste veiligheidsnorm en, wanneer nodig, toegevoegde speciale specificaties, zoals in de lijstjes hierboven beschreven staat. Zorg er daarom voor dat, voordat je een paar veiligheidsschoenen koopt, je goed kijkt welke veiligheidsnorm en eventuele speciale specificaties je nodig hebt. Zodat je verzekerd bent van de juiste bescherming tijdens het werk. Ook als werkgever is het van belang om te weten welke safety shoes nodig zijn voor je werknemers, zodat deze optimaal beschermd zijn en zich veilig voelen tijdens het werk. Maak daarom een weloverwogen keuze welke minimale veiligheidsnorm nodig is.

Bij Gerba weet je zeker dat je voor jouw werkzaamheden en benodigde veiligheid aan het juiste adres bent, door het brede aanbod van hoogwaardige veiligheidsschoenen met verschillende veiligheidsnormen. Bekijk ons veiligheidsschoenenassortiment en kies de juiste normering.

LEES OOK

Volg ons op LinkedIn

Winkelwagen
Scroll naar boven