Antistatische en ESD werkschoenen: wat is het verschil?

Antistatische en ESD werkschoenen zijn schoenen met een lage elektrische weerstand. Bij sommige beroepen kan het voor de veiligheid van de drager van essentieel belang zijn om ESD schoenen of antistatische schoenen te dragen, bijvoorbeeld als je werkt met elektriciteit. In ons assortiment hebben wij diverse ESD of antistatische werkschoenen zitten, maar wat is het verschil hiertussen nou eigenlijk? Dat lees je in deze blog.

Waar haal je ESD en antistatische werkschoenen? Bij Gerba

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is de aanwezigheid van spanning met een geringe energie-inhoud en kan al optreden wanneer je bijvoorbeeld een wollen trui uit trekt. Voor een mens is een statische ontlading pas voelbaar bij 3000 volt en pas schadelijk vanaf 40.000 volt. Hoewel deze hoeveelheid volt voor onszelf misschien niet schadelijk is, kan het wel schadelijk zijn voor de producten waar we mee werken. Wanneer je een product hebt met elektrische componenten of printplaten dan kunnen deze door de statische ontlading beschadigd raken. Daarnaast kunnen de kleine vonkjes door de statische ontlading zeer gevaarlijk zijn in hoog explosieve omgevingen.

Wat is antistatisch en wat zijn antistatische werkschoenen?

Antistatisch betekent dat de statische elektriciteit wordt afgevoerd. Over het algemeen genomen zijn bijna alle werkschoenen vanaf veiligheidsnorm S1 antistatisch. Antistatische werkschoenen hebben een weerstand tussen de 0,1 en 1000 MΩ(Megaohm).

Wat is ESD en wat zijn ESD werkschoenen?

ESD staat voor Electro Statisch Discharge, wat in het Nederlands staat voor Elektro Statische Ontlading. ESD werkschoenen zijn schoenen waarbij de statische elektriciteit niet alleen wordtafgevoerd, maar ook wordt geleid. ESD werkschoenen hebben een weerstand tussen de 0,1 en 100 MΩ(Megaohm).

Wanneer draag je ESD of antistatisch?

Beide soorten werkschoenen zorgen dus voor een verminderde opbouw en geleiding van statische elektriciteit, maar wat is dan precies het verschil? Antistatische werkschoenen hebben een weerstand tussen 0,1 en 1000 MΩ(Megaohm), terwijl ESD werkschoenen een weerstand hebben tussen 0,1 en 100 MΩ(Megaohm). Hierdoor zijn ESD werkschoenen geschikt voor sectoren waarin men veel met gevoelige elektronica, zoals microchips werkt. Bij het gebrek aan statische ontlading, kan er namelijk ernstige schade aan elektronische producten ontstaan. Daarnaast zijn ESD werkschoenen ook een noodzaak in werkomgevingen waarbij er gevaar is op explosies. Bijvoorbeeld in het werk met gassen, chemische stoffen, explosieven of stofexplosies. Zonder de elektrostatische ontlading is de kans op een explosie in een dergelijke omgeving namelijk een stuk groter.

ESD werkschoenen bij Gerba

Steeds meer werkschoenen hebben een ESD normering. Bij Gerba bieden wij ook diverse ESD werkschoenen aan. Bekijk het assortiment ESD werkschoenen op onze website. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan contact op met onze Customer Service per mail via info@gerba.nl of per telefoon via 0570 51 01 53.

LEES OOK

Volg ons op LinkedIn

Winkelwagen
Scroll naar boven