Alles wat je moet weten over de vernieuwde EN ISO 20345:2022 norm voor werkschoenen

Twee zwarte werkschoenen, een hoog en laag model.

Bij elke stap die we als producent van werkschoenen zetten, is het belangrijk dat we jouw voeten beschermen en tegelijkertijd comfort en functionaliteit bieden. De vernieuwde EN ISO 20345:2022 normering voor veiligheidsschoenen is hier om die belofte waar te maken. Laten we eens kijken naar de veranderingen die deze norm met zich meebrengt.

Belangrijke veranderingen in de nieuwe EN ISO 20345:2022 normen

Hieronder vind je een handig overzicht van de grootste wijzigingen in de nieuwe EN ISO 20345:2022 normen:

  • Antiperforatiezool: Een opvallende wijziging is de uitbreiding van de perforatiebescherming. Naast de bekende “P” hebben we nu ook “PL” en “PS” (Perforation Large/Small nail). “P” staat voor een metalen antiperforatiezool, bestand tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mm. “PL” en “PS” vertegenwoordigen antiperforatiezolen van materialen anders dan metaal, die bescherming bieden tegen scherpe objecten met een diameter van respectievelijk 4,5 mm (PL)  en 3 mm (PS).
  • Nieuwe beschermingsniveaus voor werkschoenen: Er zijn twee nieuwe beschermingscategorieën toegevoegd: “S6” en “S7,” beide standaard voorzien van een “WR” (Water Resistent) membraan, wat betekent dat ze minimaal 80 minuten waterdicht zijn.
  • Waterbestendigheid: De waterbestendigheid van een werkschoen wordt nu aangeduid met “WPA” (in plaats van “WRU”). “WPA” staat voor Water Penetratie en Absorptie weerstand van minimaal 60 minuten bij licht contact met water.
  • Antislip eigenschappen: Alle werkschoenen en werklaarzen met een EN ISO 20345:2022 normering hebben standaard een antislip loopzool die grip biedt op keramische vloeren, zelfs in combinatie met schoonmaakmiddel. Voor nog betere grip is er de optionele eigenschap “SR” (Slip Resistance), getest op een keramische vloer met olie of vet. De “SRC”-markering is nu verdwenen, en “Ø” staat voor schoenen die niet zijn getest op antislip eigenschappen.
  • FO Fuel Oil Bestendig: “FO” is niet langer verplicht voor de “S”-classificatie (voorheen vanaf “S1”). Het kan nog steeds worden toegevoegd als een extra eigenschap, als het succesvol getest is. Ook zijn er nieuwe optionele toevoegingen, zoals “SC” (Scuff Cap, slijtagebestendige overneus) en “LG” (Ladder Grip, hak die het risico op uitglijden op een ladder vermindert).

Wat is de overgangsperiode?

Voor de overgang naar de nieuwe normering is er een overgangsperiode vastgesteld die loopt tot en met 2027. In deze periode mogen veiligheidsschoenen volgens zowel de oude (2011) als de nieuwe (2022) normering worden gefabriceerd, verkocht en gebruikt. Vanaf 2023 moeten nieuw op de markt gebrachte werkschoenen voldoen aan de vernieuwde normering EN ISO 20345:2022.

Hoe lang zijn werkschoenen met de oude normering geldig?

Werkschoenen kunnen tot maximaal 5 jaar na de certificering worden verkocht en gedragen. Het is belangrijk om deze data zorgvuldig in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat je schoenen altijd aan de nieuwste normen voldoen. Om te bepalen of je werkschoenen met de oude normering nog geldig zijn, kun je de volgende stappen volgen:

  • Controleer de productiedatum op het label in de schoen of op de loopzool.
  • Raadpleeg de conformatieverklaring om te zien wanneer de schoen is gecertificeerd.

Met de vernieuwde EN ISO 20345:2022 normering kan je met vertrouwen stappen zetten, wetende dat je voeten in goede handen zijn! Heb je vragen over de vernieuwde EN ISO 20345:2022 normering? Neem dan contact met ons op, wij staan altijd voor je klaar.

LEES OOK

Volg ons op LinkedIn

Winkelwagen
Scroll naar boven